Možnosti dalšího růstu

Mám po státnicích, co dál?

Myslíte si, že už je nejvyšší čas zúročit své úsilí vynaložené během studia? Chcete se osamostatnit a nebýt závislí na rodičích? Rádi byste se zapojili do pracovního procesu? Začněte si hledat zaměstnání. Nezapomeňte, že nalezení toho pravého zaměstnání předchází dlouhodobý a intenzivní proces hledání. Proto je dobré začít s hledáním práce již během posledního ročníku studia.

Máte po státnicích a stále nemůžete najít vhodné zaměstnání? Zaevidujte se na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a pokračujte v hledání. Výhodou evidence na Úřadu práce je, že za sebe nemusíte odvádět zdravotní pojištění, nabízí vám pracovní příležitosti a možnosti rekvalifikace.

Je vaše hledání nového zaměstnání stále bez úspěchu? Zkuste něco jiného – pokračujte ve studiu nebo začněte podnikat.

Další studium

Rádi se učíte a chtěli byste se dozvědět ještě něco nového? Pokračujte ve studiu na naší univerzitě. Můžete si rozšířit své znalosti v navazujícím magisterském či doktorském studijním programu nebo začít studovat v jiném oboru. Rozšíříte si tím svůj rozhled pro pozdější uplatnění na trhu práce.

Studium či práce v zahraničí

Chcete poznat kulturu či zvyky jiné země? Nebo chcete zlepšit svou jazykovou vybavenost? Vycestujte do zahraničí na studijní pobyt, praktickou stáž nebo si v jiné zemi rovnou najděte zaměstnání.

Studijní pobyt

V rámci programu Erasmus+ se můžete přihlásit na studijní pobyt na zahraniční vysoké škole, se kterou má Vaše fakulta uzavřenou meziinstitucionální smlouvu. Minimální délka zahraničního studijního pobytu je 3 měsíce, maximální 12 měsíců. Více informací naleznete zde.

V rámci dalších projektů můžete získat finanční podporu na studium v jakékoli zemi (i mimo Evropu). V nabídce jsou krátkodobé kurzy, studijní pobyty či studijní programy. Více informací naleznete zde.

Praktická stáž

Díky programu Erasmus+ máte jedinečnou příležitost získat pracovní zkušenosti v zahraničí. Student si vybírá a kontaktuje zahraniční instituci sám. Musí se jednat o instituci v některé ze zemí zapojených do programu Erasmus+, tj. v členském státě EU, ESVO či kandidátské zemi. Minimální délka zahraniční praktické stáže je 2 měsíce, maximální 12 měsíců. Praktické stáže může realizovat i čerstvý absolvent, pokud byl vybrán na praktickou stáž v průběhu posledního roku jeho studia. Podmínkou je, že všechny dokumenty k výjezdu musí být potvrzeny či uzavřeny před ukončením studia. Praktická stáž musí být realizována do 1 roku po absolvování studia. Více informací naleznete zde.

Podnikání

Máte dobrý nápad, který by mohl být úspěšný? Nebojíte se ho realizovat? Zkuste začít podnikat. Podnikání je obtížné, ale můžete se věnovat tomu, co Vás baví a přitom budete pány svého času. Více informací se můžete dozvědět na přednáškách, které pořádá Klub investorů na Fakultě sociálně ekonomické.